Klementinum

10.03.2015 08:00

Rozlehlý areál Klementina má bohatou a zajímavou historii. Ať už se chcete dozvědět o příchodu jezuitů na naše území a založení první jezuitské koleje, prohlédnout si historické astronomické a meteorologické přístroje, dozvědět se více o vzniku Národní knihovny ČR či vychutnat si přenádherný pohled z Astronomické věže, jste v Klementinu na správném místě.

Klementinum bylo založeno jezuity po jejich příchodu roku 1556. Během dalších 170 let vzniknul rozsáhlý komplex budov s kostelem sv. Klimenta, Nejsvětějšího Salvátora, Vlašské a Zrcadlové kaple, který je příkladnou ukázkou barokního umění.

Klementinum je také neodmyslitelně spjaté s astronomickými a meteorologickými měřeními. Pravidelná měření zde začala už roku 1752, za počátek meteorologické řady se však považuje rok 1775.

Součástí prohlídkového okruhu Klementina je Barokní knihovní sál, Merediánová síň a Astronomická věž. Zajímá-li Vás barokní architektura a umění, je vhodné návštěvu Klementina spojit také s komentovanou prohlídkou exteriéru jednotlivých budov. Termín si můžete domluvit na info@guide-praha.cz.